Hoe leer ik mijn kinderen omgaan met ruzie / conflicten?

Kinderen hebben regelmatig ruzie/conflicten, daar leren ze van en dat hoef je niet te voorkomen. Soms willen ze nou eenmaal iets anders dan de ander of juist hetzelfde als die ander en dat gaat niet altijd. Ik heb hieronder aandachtspunten opgeschreven die ik zelf belangrijk vind om mijn kinderen te leren. Ik probeer ze te leren hoe ze rekening kunnen houden met de mening van anderen, maar tegelijkertijd voor hun eigen mening kunnen opkomen. Vooral vanaf 4 jaar wanneer ze leren om zich te verplaatsen in een ander en na te denken over wat ze zelf vinden kun je deze ontwikkeling van sociale vaardigheden volgen en begeleiden.Dit is ook de leeftijd waarin ze leren vriendschappen te sluiten.

Ik wil niet zeggen dat iedereen deze aandachtspunten moet overnemen. Deze aandachtspunten zijn namelijk een gevolg van mijn eigen opvoedingsidealen: goede sociale vaardigheden en zelfstandigheid.

  • Iedereen is goed zoals hij is. Als iemand zich stom of onaardig gedraagt, zeg dan wat je er niet leuk aan vindt, waar je last van hebt. Noem die ander geen stommerik, want wat hij gedaan heeft is stom, niet hijzelf.
  • Als je mee wilt spelen vraag je of dat mag en kan. Soms moet je samen doorspreken of je het spel snapt en hoe je mee kan doen.
  •  Als jij wilt spelen met iets van een ander, vraag dan of hij/zij het goed vindt. Je kunt erbij zeggen waarom je er graag mee wilt spelen, dan is de kans groter dat de ander het wel goed vindt.
  • Doe of zeg geen dingen waarvan je weet dat de ander dat niet fijn vindt, zoals uitlachen, buitensluiten, spullen stuk maken en uitschelden. Als jij aardig bent voor een ander, is dat ook fijner voor jezelf.
  • Praat een ruzie uit, probeer van de ander te begrijpen waarom hij vindt dat hij gelijk heeft en vertel die ander waarom jij vindt dat jij gelijk hebt. Maak het goed nadat je ruzie hebt gehad.
  • Als je ziet dat een ander pijn heeft of verdriet en je kan hem zelf niet helpen, zoek dan hulp, bijvoorbeeld door de juf/meester of een moeder/vader erbij te roepen.
This entry was posted in DAGBOEK and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.