Opvoedingsdilemma: Mijn reactie op mijn zoon die (onterecht) boos is? Je in een ander verplaatsen…

Vier jongens zijn om de beurt een spel aan het spelen. Ondertussen bedenken wij als ouders dat het tijd is om naar huis en naar bed te gaan. Dan wordt er geschreeuwd en gehuild; “Het is niet eerlijk, want die heeft langer gespeeld” en “Ik mocht nog na hem en dat mocht niet van hem!” “Ja, maar die was nog veel langer…” enz. Misschien herken je het wel. Uiteindelijk was de ene zoon heel boos op ons omdat hij nog langer wilde spelen. De andere zoon was heel verdrietig omdat hij niet meer had kunnen spelen.

Als ik naar mezelf kijk voelde ik meer sympathie voor de verdrietige zoon. De ander speelde tenslotte de baas en werd boos op ons terwijl wij er toch niks aan konden doen en al hadden gezegd dat we zouden gaan?! Ik kreeg de neiging om heel boos terug te doen… Gelukkig hebben we drie kinderen en konden we onze aandacht richten op de andere twee. We besloten de ‘boze zoon’ maar even te negeren. Toen de andere twee in bed lagen ging ik naar beneden. Ik hoorde hem wegrennen en zich verstoppen. Geïrriteerd  zei ik ik: “Je kan nu binnen drie tellen komen, dan leg ik je gezellig in bed en kunnen we het even uitpraten anders mag je het zelf uitzoeken!” Natuurlijk niet helemaal handig omdat ik dat waarschijnlijk niet zou doen, maar dat hoefte niet want hij kwam tevoorschijn. Ik gaf hem een knuffel en we gingen samen naar boven. Tijdens het tandenpoetsen vroeg ik hem waarom hij zo boos was: De andere jongen die als eerste had gespeeld had heel lang gespeeld en hij vond dat niet eerlijk. Hij vond dat hij daarom ook lang mocht spelen. Ik:“Oké nu snap ik dat je boos was. Maar weet je wat ik vervelend vond? Dat je boos deed tegen ons terwijl wij er toch niks aan konden doen?” Verlegen keek hij de andere kant op, volgens mij snapte hij het… Dan ga ik nog even verder: “Snap je dat je broertje verdrietig was omdat hij helemaal niet aan de beurt is geweest?” Dat snap hij nu ook, hij is bijna 7 jaar dus hij kan zich al aardig inleven in een ander. “Wat moeten wij volgende keer doen volgens jou?” Heel lief zegt hij: “Zeggen dat mijn broertje mag spelen.”

Toen wist ik dat hij snapte wat ik hem wilde leren: Je moet ook rekening houden met anderen. Sociale vaardigheden.

Dit klinkt best gemakkelijk, maar als je zelf moe en geïrriteerd bent is het best moeilijk om rustig te blijven en je in de ander te verplaatsen…. toch?!

This entry was posted in DAGBOEK and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.