Zo stimuleer je het zelfvertrouwen van je kind – Ontspannen Opvoeden

Wat is er nodig voor een kind om zelfvertrouwen te ontwikkelen? In de eerste plaats het vertrouwen van zijn ouders! En hoe doe je dat dan? Nou, vertrouwen is iets wat je geeft. Bij voorbaat. Niet als je hebt gezien dat een kind iets aankan. Dat is achteraf, een soort mosterd na de maaltijd. Nee, vooraf erop vertrouwen, dat je het kind het zelf wel weet, kan, oplost,enz. En dat is nou juist gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want immers, als ouder ben je nergens zo kwetsbaar als waar het over je kind gaat. Je wilt dat het goed gaat, dat ie geen domme dingen doet, schade oploopt, gevaar loopt. Dus wat er nodig is, is dat je je eigen angsten onderkent en onderzoekt. Hoeveel vertrouwen heb jij in je kind, en waar regeert de angst? Hoeveel vertrouwen heb jij eigenlijk in jezelf en in het leven?

Er zijn een aantal concrete tips die het zelfvertrouwen van je kind stimuleren.

WEES ZUINIG MET HET GEVEN VAN HULP OF ADVIES

Geef je kind de ruimte  om dedingen op zijn eigen manier te doen, zijn eigen fouten te maken, zijn eigen ontdekkingen te doen. Dat vergroot de autonomie van het kind. Dat betekent dus ook, dat je het kind stimuleert om zijn eigen oplossingen te vinden. In plaats van dat jij adviezen aanreikt.

En dat is oefenen voor ons als ouders. Hoe gemakkelijk zeg je niet tegen je kind: “doe het maar zo” of “zou je niet….”.  Het lijkt ook voor de hand liggend om als iemand met meer (levens)ervaring die kennis aan te reiken. Als je je kind voordoet wat een handige manier is om zijn jas aan te trekken, lijkt het of je hem zelfstandig maakt. Want nu kan hij het zelf. Maar je hebt hem ook de kans ontnomen om het zelf uit te vinden. En te ervaren, dat hij zonder hulp een oplossing kan vinden. Ook als het kind je iets vraagt, kun je eerst vragen: “heb je zelf een idee?” of “waar of hoe zou je een antwoord kunnen vinden?”

GUN JE KIND ZIJN DROMEN EN FANTASIEËN.

Durf het enthousiasme van je kind te delen. I.p.v je kind voor een teleurstelling te willen behoeden: “ik zou er maar niet teveel op rekenen”. Ook een lastige voor ons, want zien wij die teleurstelling niet allang aankomen? En we willen ons kind daar tegen beschermen. Maar juist door hen hun eigen ervaringen te gunnen, kunnen ze vertrouwen in zichzelf en in het leven ontwikkelen. En bovendien: hoe zeker kun je zijn, dat je eigen verwachting klopt? Wie weet, soms kan je kind je verrassen met wat ie kan.

LAAT MERKEN DAT JE IN JE KIND GELOOFT

Ook al kan ie het nu nog niet, laat merken dat je erop vertrouwt dat het wel komt. “Op een dag kan jij dat ook. Het komt wel, als jij er aan toe bent”.

NEEM JE KIND SERIEUS EN LUISTER GOED

Om het vertrouwen te ontwikkelen dat je goed bent zoals je bent, heeft ieder mens erkenning nodig. Ook je kind wil gezien en gehoord worden. Daarom is het zo belangrijk dat je goed naar je kind luistert, en dat zo terug kunt geven, dat het zich ook daadwerkelijk gehoord voelt. Dan weet je kind dat ie er toe doet.

Deze informatie komt van kindercoach Karla Mooy via Ontspannen Opvoeden – Zo stimuleer je het zelfvertrouwen van je kind – Ontspannen Opvoeden.

This entry was posted in TIPS and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.