Dagritmekaarten, wat is het nut?

Dagritmekaarten

In dit stuk licht ik kort toe wat dagritmekaarten zijn, wat het nut ervan is en voor welke kinderen en welke situaties ze gebruikt kunnen worden.

Dagritmekaarten zijn er in allerlei soorten en met verschillende doelen. Het woord dagritmekaart lijkt te zeggen dat de kaart voor een hele dag zou moeten gelden. In de praktijk gebruik je een dagritmekaart om een activiteit, gebeurtenis, dag of week op te splitsen in overzichtelijke delen.

Voorbeelden van dagritmekaarten zijn een kaart met de weekdagen erop of een kaart met de stappen van het toiletritueel of de stappen van het handen wassen. Het hangt er vanaf wat je kind wil leren of wat jij aan je kind wilt leren.

Het is van belang te kijken hoeveel informatie en zelfstandigheid het kind aan kan. Het is namelijk niet zo dat hoe meer dagritmekaarten je gebruikt hoe beter!

Waarom zijn dagritmekaarten nuttig? Dagritmekaarten geven kinderen duidelijkheid over wat van ze verwacht wordt. Doordat het plaatjes zijn kunnen het zelf bekijken en begrijpen.

Voor welke kinderen zijn dagritmekaarten het meest geschikt? Dagritmekaarten hebben vooral een toegevoegde waarde voor kinderen die visueel ingesteld zijn of die (nog) niet kunnen lezen. Een dagritmekaart is ondersteunend voor kinderen die regels en het ritme van de dag moeilijk kunnen onthouden, door de dagritmekaart weten ze wat er gaat gebeuren en wat er van hun verwacht wordt.

Voor opvoeders is het handig om met dagritmekaarten te werken omdat je als opvoeders onderling moet afstemmen wat je wilt en hoe je dat gaat doen. Je wordt als opvoeder gedwongen duidelijkheid en regelmaat te bieden voor je kind(eren).

De situaties waarvoor dagritmekaarten het meest geschikt zijn, zijn situaties waarin vaak gemopperd wordt of nieuwe gebeurtenissen of activiteiten die nog geleerd moeten worden. Het visualiseren van regels waar meerdere kinderen zich aan moeten houden, kan ook goed met dagritmekaarten, bijvoorbeeld op een kinderdagverblijf of op school.

Ik heb hier nog een kort bericht geschreven over wat dagritmekaarten zijn.

This entry was posted in TIPS and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.