Alles op website is gratis beschikbaar met dank aan de maatschap logo

held_op_sokken_hbbm_hbbm_ingekleurd_peer3_home_banner_1

Als je onze kaarten handig vindt, dan past deze training vast ook bij jou!

Het Begint Bij Mij oudertraining

De invloed van jouw reactie bij huilen, pijn of vallen van je kind.

8 augustus 2024

‘We zijn aan het wandelen met een bolderkar over en onregelmatige zanderige ondergrond. Onze dochter zit in een bolderkar en die kar kantelt halverwege om. Dus zij valt op de grond, geschrokken kijkt ze ons aan. Wij maken er een grapje van dat wij een beetje dom waren en zeggen sorry, sorry. Zij vindt het wel grappig en kijkt of ze nergens bloed heeft. Gelukkig vindt ze niks en stapt ze vrolijk weer in de bolderkar.’

Wat doe je als je je kind ziet vallen? Of als die ergens tegenaan botst?

Natuurlijk troost je je kind als die echt pijn heeft, ik denk dat we het daar allemaal over eens zijn. Een kind mag best even huilen en gillen als die echt pijn heeft. Soms is echter de reden achter het huilen meer de schrik of de angst voor pijn of een vraag om aandacht. Wanneer een kind valt probeer ik in te schatten of het ernstig is, in dat geval ren ik er meteen op af. Anders wacht ik meestal even de reactie van mijn kind af voordat ik zelf reageer. Als ik inschat dat ze vooral geschrokken zijn, zeg ik iets in de trant van: “Dat was even schrikken, maar gelukkig viel het verder wel mee, kom maar even, kus erop en we gaan weer door.” Als ze toch moeten huilen krijgen van mij zeker aandacht als ze pijn hebben of geschrokken zijn. Ze mogen dan alleen niet keihard en lang door blijven huilen. Ik hoor mezelf vaak zeggen: “Kan je even stoppen met gillen? Dan kan ik rustig kijken wat er aan de hand is en wat we eraan kunnen doen.” of “Als je kan stoppen met gillen mag je lekker op schoot blijven knuffelen.”

Motivatie van mijn reactie

De reactie van jezelf als opvoeder heeft invloed op de reactie van je kind. Je eigen gevoel speelt een duidelijke rol in dit soort situaties. Een kind wordt beïnvloed door jouw eigen reactie: Als hij jou ziet schrikken denkt hij dat er iets ergs aan de hand is. Als je meteen begint te troosten denkt je kind dat het dus pijn zou moeten hebben. De redenen dat ik altijd probeer of ze kunnen stoppen met gillen is zijn dat ik dan echt beter in staat ben om ze aandacht te geven en dat ik ze wil aanleren dat ze niet hoeven te gillen om aandacht. Daarnaast weet ik meteen dat het erg pijn doet als ze niet kunnen stoppen met huilen.

Het gevolg van onze aanpak

Onze kinderen kunnen heftig huilen als ze pijn hebben of bloed zien, maar laten zich goed troosten. Als ze vallen staan ze vaak zonder een kik op, ze kijken en voelen even of er niks ergs aan de hand is en gaan weer verder.

Terug naar het overzicht...
Gratis beloningskaarten Gratis beloningskaarten Sinterklaas aftelkalenders Sinterklaas aftelkalenders Toolkits voor ouders Toolkits voor ouders Gratis dagritmekaarten Gratis dagritmekaarten Filmpjes opvoeding Filmpjes opvoeding Gratis aftelkalenders Gratis aftelkalenders Levensreisboeken en doe-boeken vluchtelingen Levensreisboeken en doe-boeken vluchtelingen Gratis diploma's Gratis diploma's Kleine beloningstips Kleine beloningstips Gratis pictogrammen Gratis pictogrammen Tools voor professionals Tools voor professionals Gratis schema's roosters Gratis schema's roosters Tegeltjeswijsheden Tegeltjeswijsheden Gratis onderwijskaarten Gratis onderwijskaarten
Deel deze website met andere opvoeders.

Peer3 biedt jou alle opgroeikaarten gratis aan, want hoe meer kinderen, ouders en professionals blij worden én baat hebben van onze kaarten, hoe beter!

logo

Reactie van Ann

Ik heb al heel wat beloningskaarten en aftelkalenders afgedrukt om te gebruiken. Mijn oudste zoon heeft ASS en heeft echt wel nood aan deze dingen.

Bekijk alle reacties
Tips  
Hoe ga je om met kinderen die elkaar duwen, schoppen, slaan, knijpen, bijten of uitschelden?
Hoe ga je om met kinderen die elkaar duwen, schoppen, slaan, knijpen, bijten of uitschelden als ze boos zijn?
Lees meer
Nieuws Meer nieuws
Emotiethermometer

Na de lange en heerlijke zomervakantie is het schoolprogramma weer begonnen. En ik weet niet hoe het bij anderen gaat, maar onze kinderen zijn sindsdien erg snel boos en hebben meer ruzie. Ze hebben het zelf nauwelijks in de gaten, maar continu zijn er discussies en wordt er op een boze toon met elkaar gepraat. Ik vind het erg ongezellig, maar als ik er iets van zeg, wordt het vaak nog erger… Daarom ga ik denk ik starten met de emotiethermometer. Misschien dat als hun gevoel herkennen dat ze er makkelijker op aangesproken kunnen worden en in staat zijn er iets aan te doen. Ik weet namelijk zeker dat ze het onbewust doen en dat het met spanning en vermoeidheid te maken heeft. Er moet ook ineens zoveel na de vakantie! Dit is de emotiethermometer die ik bedoel. Je kunt hem ook via deze website bij de pictogrammen downloaden.

Lees meer

Reactie van Margarita

Wat een leuke site !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ga gelijk aan de slag met mijn kinderen

Bekijk alle reacties
Onze website maakt gebruik van cookies.   SluitenClose Cookies Opgroeikaarten