Al deze tools worden jou gratis aangeboden door de maatschap Peer3

nieuwe_logo_hbbo1logo

Nieuwsgierig naar onze groepstraining voor ouders?

Het Begint Bij Mij oudertraining

Doe-boek voor gevluchte kinderen uit Oekraïne

8 april 2022

Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne zijn al ruim 4 miljoen mensen gevlucht, waarvan de helft kinderen. Vanaf vandaag is er voor deze kinderen het Mylifejourneybook: een doe-boek waarin kinderen hun ervaring over de reis kunnen opschrijven, maar ook hun herinneringen aan Oekraïne en hun hoop voor de toekomst. Het boek is voor iedereen gratis te downloaden via www.lifebookforyouth.com/mylifejourneybook.

'Met het Mylifejourneybook willen we de veerkracht van gevluchte kinderen uit Oekraïne versterken. We weten dat het delen van ingrijpende ervaringen helpt om deze ervaringen een plekje te geven en traumatische klachten te voorkomen', zegt Martine Tobé van Lifebook for Youth en FICE Nederland. Ze is een van de initiatiefnemers van het Mylifejourneybook. Het boek is nu beschikbaar in drie talen: Oekraïens, Engels en Nederlands. Martine: 'Onze contacten in Oekraïne, Hongarije en Roemenië, betrokken bij de opvang van kinderen uit Oekraïne, geven aan dat er veel behoefte is aan materiaal om gevluchte kinderen te helpen'.

Normaal zijn 

Door het beschrijven of tekenen van hun ervaringen worden kinderen bewust van hun eigen kracht en van de mensen die hen kunnen ondersteunen. Elianne Zijlstra van de Rijksuniversiteit Groningen en FICE Nederland: 'Het Mylifejourneybook sluit aan bij de behoefte van kinderen om normaal te zijn. Ze willen niet zielig gevonden worden omdat ze gevlucht zijn, maar hebben wel behoefte om hun ervaringen te delen.'

'Wat moest je achterlaten?'

In het boek staan vragen over hun reis, het dagelijkse leven in Oekraïne, maar ook hun favoriete muziek en van welk eten ze houden. Ook is er ruimte voor kinderen ervaringen op te schrijven over de aanleiding van de vlucht uit Oekraïne, wat ze mee konden nemen en achter moesten laten, en wat hen helpt als ze verdrietig zijn. Het boek sluit af met de vraag wat ze als eerste gaan doen als de oorlog is afgelopen.

Brede samenwerking

Het initiatief voor het Mylifejourneybook is een samenwerking van Lifebook for YouthFICE NederlandHet Begint Bij Mij, de Rijksuniversiteit Groningen en is enthousiast ondersteund door Nederlands Jeugdinstituut. Eerdere uitgaves van Life Book for Youth voor uithuisgeplaatste kinderen en kinderen in quarantaine kregen een positieve waardering en daaruit ontstond het initiatief om het Mylifejourneybook voor gevluchte kinderen uit Oekraïne te ontwikkelen. Hanne Peerenboom van Het Begint Bij Mij: "Ik hoefde niet lang na te denken om mee te doen en ben trots op het resultaat. Voor kinderen is het een bezigheid voor nu, een herinnering voor later en een steuntje in de rug om weer vooruit te durven kijken en door te gaan met leven".

Gratis te downloaden

Het Mylifejourneybook is online gratis te downloaden om zelf te printen:

www.lifebookforyouth.com/mylifejourneybook

Verspreiding wordt door de initiatiefnemers toegejuicht omdat er dan zoveel mogelijk kinderen gebruik van kunnen maken.

In de toekomst kan Mylifejourneybook ook vertaald worden in andere talen, zodat ook kinderen uit andere conflictgebieden dit werkboek kunnen gebruiken.

Terug naar het overzicht...
Gratis beloningskaarten Gratis beloningskaarten Toolkits voor ouders Toolkits voor ouders Gratis dagritmekaarten Gratis dagritmekaarten Video's ouderschap Video's ouderschap Gratis aftelkalenders Gratis aftelkalenders Levensreisboeken en doe-boeken vluchtelingen Levensreisboeken en doe-boeken vluchtelingen Gratis diploma's Gratis diploma's Kleine beloningstips Kleine beloningstips Gratis pictogrammen Gratis pictogrammen Tools voor professionals Tools voor professionals Gratis schema's roosters Gratis schema's roosters Tegeltjeswijsheden Tegeltjeswijsheden Gratis onderwijskaarten Gratis onderwijskaarten Sinterklaas aftelkalenders Sinterklaas aftelkalenders
Deel deze website met andere opvoeders.

Wij bieden u alle opgroeikaarten gratis aan, want hoe meer kinderen, ouders en professionals blij worden én baat hebben van onze kaarten, hoe beter!

logo

Reactie van Miranda

Mijn dochter van 5 is autistisch en heeft veel hulp nodig op verschillende vlakken. Beloningskaarten en picto’s werken zeer goed bij haar.

Bekijk alle reacties
Tips  
Hoe krijgt je kind tijdsbesef?
Hoe krijgt je kind tijdsbesef? Belangrijk om te beseffen is dat kinderen vanaf 5 jaar tijdsbegrippen als vandaag, morgen, gisteren, straks, nu, binnenkort of zojuist leren toepassen. Vanaf 6 kunnen de meeste kinderen dagdelen (morgen, middag, avond), dagen van de week, seizoenen, maanden en jaren in de juiste volgorde noemen. Ook het klokkijken komt nu op gang.
Lees meer
Nieuws Meer nieuws
Positieve levenreisboeken voor jongeren - gratis download

“De ontwikkeling en de gratis verspreiding van deze zelfhulpboeken is onze manier om een steentje bij te dragen aan het vergroten van de veerkracht van mensen en kinderen in het bijzonder, die in kwetsbare omstandigheden leven. In dit boek kunnen zij later hun reiservaringen teruglezen en we hopen dat zij door deze boeken vertrouwen in de toekomst vinden!” Bij de lancering van het Mijn Grote Reisboek, het doe-boek voor kinderen uit Oekraïne, hoorden we van verschillende ouders, leerkrachten en organisaties dat er ook behoefte was aan een boek voor jongeren en ouders. Als Peer3 hebben we daarom besloten dit levensreisboek te maken, een levensreisboek dat verder gaat dan het opschrijven van je eigen reisverhaal. Een levensreisboek waarin jongeren op een positieve manier worden uitgedaagd om aan de slag te gaan met het vormgeven van hun eigen leven. Een levensreisboek dat perspectief biedt op een betere toekomst. De Nederlandse en Engelse versies zijn natuurlijk ook door jongeren uit andere landen te gebruiken. Omgaan met traumatische ervaringen Deze levensreisboeken passen bij onze missie om te werken aan een kansrijke toekomst voor alle kinderen. We weten uit onderzoek dat traumatische ervaringen in je jeugd een langdurig negatief effect kunnen hebben. Het is een van de sterkste voorspellers voor mentale problemen in de adolescentie. (uit publicatie Feiten en fabels over veerkracht en mentale problemen, LUMC 2022 ) Bekijk en downloaden de levensreisboeken voor jongeren en doe-boeken voor kinderen via deze link

Lees meer

Reactie van Claudia 2

waarom ook niet thuis, die dagritmekaarten’; kleine kinderen hebben toch behoefte aan structuur en voorspelbaarheid. En het geeft je zelf een stuk meer rust!

Bekijk alle reacties
Onze website maakt gebruik van cookies.   SluitenClose Cookies Opgroeikaarten