Al deze tools worden jou gratis aangeboden door de maatschap Peer3

nieuwe_logo_hbbo1logo

Nieuwsgierig naar onze groepstraining voor ouders?

Het Begint Bij Mij oudertraining

Opvoedingsdilemma, boos kind

4 oktober 2018

Opvoedingsdilemma: Mijn reactie op mijn zoon die (onterecht) boos is?Je in een ander verplaatsen…

Vier jongens zijn om de beurt een spel aan het spelen. Ondertussen bedenken wij als ouders dat het tijd is om naar huis en naar bed te gaan. Dan wordt er geschreeuwd en gehuild; “Het is niet eerlijk, want die heeft langer gespeeld” en “Ik mocht nog na hem en dat mocht niet van hem!” “Ja, maar die was nog veel langer…” enz. Misschien herken je het wel. Uiteindelijk was de ene zoon heel boos op ons omdat hij nog langer wilde spelen. De andere zoon was heel verdrietig omdat hij niet meer had kunnen spelen.

Als ik naar mezelf kijk voelde ik meer sympathie voor de verdrietige zoon. De ander speelde tenslotte de baas en werd boos op ons terwijl wij er toch niks aan konden doen en al hadden gezegd dat we zouden gaan?! Ik kreeg de neiging om heel boos terug te doen… Gelukkig hebben we drie kinderen en konden we onze aandacht richten op de andere twee. We besloten de ‘boze zoon’ maar even te negeren. Toen de andere twee in bed lagen ging ik naar beneden. Ik hoorde hem wegrennen en zich verstoppen. Geïrriteerd  zei ik ik: “Je kan nu binnen drie tellen komen, dan leg ik je gezellig in bed en kunnen we het even uitpraten anders mag je het zelf uitzoeken!” Natuurlijk niet helemaal handig omdat ik dat waarschijnlijk niet zou doen, maar dat hoefte niet want hij kwam tevoorschijn. Ik gaf hem een knuffel en we gingen samen naar boven. Tijdens het tandenpoetsen vroeg ik hem waarom hij zo boos was:De andere jongen die als eerste had gespeeld had heel lang gespeeld en hij vond dat niet eerlijk. Hij vond dat hij daarom ook lang mocht spelen. Ik:“Oké nu snap ik dat je boos was. Maar weet je wat ik vervelend vond? Dat je boos deed tegen ons terwijl wij er toch niks aan konden doen?” Verlegen keek hij de andere kant op, volgens mij snapte hij het… Dan ga ik nog even verder: “Snap je dat je broertje verdrietig was omdat hij helemaal niet aan de beurt is geweest?” Dat snap hij nu ook, hij is bijna 7 jaar dus hij kan zich al aardig inleven in een ander. “Wat moeten wij volgende keer doen volgens jou?” Heel lief zegt hij: “Zeggen dat mijn broertje mag spelen.”

Toen wist ik dat hij snapte wat ik hem wilde leren: Je moet ook rekening houden met anderen. Sociale vaardigheden.

Dit klinkt best gemakkelijk, maar als je zelf moe en geïrriteerd bent is het best moeilijk om rustig te blijven en je in de ander te verplaatsen…. toch?!

Terug naar het overzicht...
Gratis beloningskaarten Gratis beloningskaarten Toolkits voor ouders Toolkits voor ouders Gratis dagritmekaarten Gratis dagritmekaarten Video's ouderschap Video's ouderschap Gratis aftelkalenders Gratis aftelkalenders Levensreisboeken en doe-boeken vluchtelingen Levensreisboeken en doe-boeken vluchtelingen Gratis diploma's Gratis diploma's Kleine beloningstips Kleine beloningstips Gratis pictogrammen Gratis pictogrammen Tools voor professionals Tools voor professionals Gratis schema's roosters Gratis schema's roosters Tegeltjeswijsheden Tegeltjeswijsheden Gratis onderwijskaarten Gratis onderwijskaarten Sinterklaas aftelkalenders Sinterklaas aftelkalenders
Deel deze website met andere opvoeders.

Wij bieden u alle opgroeikaarten gratis aan, want hoe meer kinderen, ouders en professionals blij worden én baat hebben van onze kaarten, hoe beter!

logo

Reactie van Marianne

Ik ben heel blij met de beloningskaarten!
Vooral de “dikke duim kaart” gebruik ik voor mijn cliëntjes.

Bekijk alle reacties
Tips  
Helpende gedachten, dat helpt!!
Hoe je over iets denkt, bepaalt hoe je je voelt. Kinderen denken vaak dat ze zich door de situatie boos of verdrietig voelen. Daarom een nieuwe kaart om kinderen bewust te maken van hun helpende en niet helpende gedachten
Lees meer
Nieuws Meer nieuws
Positieve levenreisboeken voor jongeren - gratis download

“De ontwikkeling en de gratis verspreiding van deze zelfhulpboeken is onze manier om een steentje bij te dragen aan het vergroten van de veerkracht van mensen en kinderen in het bijzonder, die in kwetsbare omstandigheden leven. In dit boek kunnen zij later hun reiservaringen teruglezen en we hopen dat zij door deze boeken vertrouwen in de toekomst vinden!” Bij de lancering van het Mijn Grote Reisboek, het doe-boek voor kinderen uit Oekraïne, hoorden we van verschillende ouders, leerkrachten en organisaties dat er ook behoefte was aan een boek voor jongeren en ouders. Als Peer3 hebben we daarom besloten dit levensreisboek te maken, een levensreisboek dat verder gaat dan het opschrijven van je eigen reisverhaal. Een levensreisboek waarin jongeren op een positieve manier worden uitgedaagd om aan de slag te gaan met het vormgeven van hun eigen leven. Een levensreisboek dat perspectief biedt op een betere toekomst. De Nederlandse en Engelse versies zijn natuurlijk ook door jongeren uit andere landen te gebruiken. Omgaan met traumatische ervaringen Deze levensreisboeken passen bij onze missie om te werken aan een kansrijke toekomst voor alle kinderen. We weten uit onderzoek dat traumatische ervaringen in je jeugd een langdurig negatief effect kunnen hebben. Het is een van de sterkste voorspellers voor mentale problemen in de adolescentie. (uit publicatie Feiten en fabels over veerkracht en mentale problemen, LUMC 2022 ) Bekijk en downloaden de levensreisboeken voor jongeren en doe-boeken voor kinderen via deze link

Lees meer

Reactie van Suzanne

Ik gebruikte een schrift maar deze kaarten kan ik gewoon overal ophangen en is daarom voor mijn kind ook goed zichtbaar!

Bekijk alle reacties
Onze website maakt gebruik van cookies.   SluitenClose Cookies Opgroeikaarten