Alles op website is gratis beschikbaar met dank aan de maatschap logo

held_op_sokken_hbbm_hbbm_ingekleurd_peer3_home_banner_1

Als je onze kaarten handig vindt, dan past deze training vast ook bij jou!

Het Begint Bij Mij oudertraining

U bent hier:
Nieuws
>
Opvoedstijlen

Opvoedstijlen

29 juni 2022

Wat is jouw opvoedstijl?

Autoritair, democratisch (autoritatief), toegeeftlijk of een combinatie van deze 3?

Er zijn verschillende opvoedstijlen van autoritair, democratisch / afwegend tot toegeeflijk. In het onderstaande overzicht geven we een korte beschrijving van deze 3 opvoedstijlen.

Als ouder gebruik je nooit alleen maar 1 opvoedstijl. Vaak maak je in verschillende situaties gebruik van verschillende stijlen. Soms ben je moe of heb je geen tijd en zeg je gewoon "NEE, omdat ik dat zeg." Als je zonder uitleg je kind dwingt te gehoorzamen noemen we dat een autoritaire opvoedstijl. Een kind dat op deze manier op wordt opgevoed kan zich ontwikkelen tot een in zichzelf gekeerd kind of juist tot een boos, gefrustreerd, agressief kind dat niet om kan gaan met conflicten en dat vloekt en scheldt.

Maar we herkennen ook allemaal wel dat we soms toegeeftlijk zijn toch? Dat je denkt, ach voor deze keer. Laat hem nog maar ff spelen of TV kijken ook al was de afspraak dat je kind al een half uur eerder had moeten stoppen. Je hebt niet altijd de tijd of geduld om consequent te zijn. Kinderen die grotendeels worden op opgevoed met een toegeeflijke opvoedstijl kunnen zich ontwikkelen tot volwassenen die geen grenzen kennen, geen richting hebben in hun leven en zich niet kunnen binden.

De meeste ouders zijn continu op zoek naar balans. Balans tussen grenzen stellen en consequent zijn en relatie opbouwen en verantwoordelijkheid geven. Bij de democratische, ook wel autoritatieve opvoedstijl genoemd, zie je dat ouders dit doen. Bij een democratische opvoedstijl houden ouders rekening met de ontwikkelingsfase van het kind, wordt helder gecommuniceerd en speelt een positieve benadering een hele belangrijke rol. Ouders met deze opvoedstijl leren hun kinderen voor zichzelf verantwoordelijk te zijn en na te denken over de gevolgen van hun gedrag. Een kind dat op deze manier wordt opgevoed kan zich ontwikkelen tot een verantwoordelijk kind dat in balans is, leergierig en blij, en dat goed communiceert. Lees in het overzicht meer over deze opvoedstijl.

2019-balans_kleur

Om_thuis_te_doen-opvoedstijlen

Terug naar het overzicht...
Gratis beloningskaarten Gratis beloningskaarten Sinterklaas aftelkalenders Sinterklaas aftelkalenders Toolkits voor ouders Toolkits voor ouders Gratis dagritmekaarten Gratis dagritmekaarten Filmpjes opvoeding Filmpjes opvoeding Gratis aftelkalenders Gratis aftelkalenders Levensreisboeken en doe-boeken vluchtelingen Levensreisboeken en doe-boeken vluchtelingen Gratis diploma's Gratis diploma's Kleine beloningstips Kleine beloningstips Gratis pictogrammen Gratis pictogrammen Tools voor professionals Tools voor professionals Gratis schema's roosters Gratis schema's roosters Tegeltjeswijsheden Tegeltjeswijsheden Gratis onderwijskaarten Gratis onderwijskaarten
Deel deze website met andere opvoeders.

Peer3 biedt jou alle opgroeikaarten gratis aan, want hoe meer kinderen, ouders en professionals blij worden én baat hebben van onze kaarten, hoe beter!

logo

Reactie van Miranda

Mijn dochter van 5 is autistisch en heeft veel hulp nodig op verschillende vlakken. Beloningskaarten en picto’s werken zeer goed bij haar.

Bekijk alle reacties
Tips  
Hoe krijgt je kind tijdsbesef?
Hoe krijgt je kind tijdsbesef? Belangrijk om te beseffen is dat kinderen vanaf 5 jaar tijdsbegrippen als vandaag, morgen, gisteren, straks, nu, binnenkort of zojuist leren toepassen. Vanaf 6 kunnen de meeste kinderen dagdelen (morgen, middag, avond), dagen van de week, seizoenen, maanden en jaren in de juiste volgorde noemen. Ook het klokkijken komt nu op gang.
Lees meer
Nieuws Meer nieuws
Emotiethermometer

Na de lange en heerlijke zomervakantie is het schoolprogramma weer begonnen. En ik weet niet hoe het bij anderen gaat, maar onze kinderen zijn sindsdien erg snel boos en hebben meer ruzie. Ze hebben het zelf nauwelijks in de gaten, maar continu zijn er discussies en wordt er op een boze toon met elkaar gepraat. Ik vind het erg ongezellig, maar als ik er iets van zeg, wordt het vaak nog erger… Daarom ga ik denk ik starten met de emotiethermometer. Misschien dat als hun gevoel herkennen dat ze er makkelijker op aangesproken kunnen worden en in staat zijn er iets aan te doen. Ik weet namelijk zeker dat ze het onbewust doen en dat het met spanning en vermoeidheid te maken heeft. Er moet ook ineens zoveel na de vakantie! Dit is de emotiethermometer die ik bedoel. Je kunt hem ook via deze website bij de pictogrammen downloaden.

Lees meer

Reactie van Marianne

Ik ben heel blij met de beloningskaarten!
Vooral de “dikke duim kaart” gebruik ik voor mijn cliëntjes.

Bekijk alle reacties
Onze website maakt gebruik van cookies.   SluitenClose Cookies Opgroeikaarten