Al deze tools worden jou gratis aangeboden door de maatschap Peer3

nieuwe_logo_hbbo1logo

Nieuwsgierig naar onze groepstraining voor ouders?

Het Begint Bij Mij oudertraining

Waardevolle opvoeding

3 december 2020

Wat vind je waardevol om je (toekomstige) kind te leren? Wat zijn belangrijke waarden voor jou en je partner? Met waarden bedoel ik bijvoorbeeld eerlijkheid, respect, behulpzaamheid, vertrouwen, humor, ambitie etc. Jouw waarden zeggen iets over wat jij belangrijk vindt in je leven en over manier waarop je met anderen omgaat.

Om erachter te komen welke waarden voor jou of jullie belangrijk zijn, kun je de volgende oefening doen. Leg een groot leeg vel papier op tafel en schrijf daar (samen) op wat je allemaal belangrijk vindt. Nadat je allerlei waarden hebt opgeschreven, knip je alle waarden uit en ga je ze in een rij leggen. Begin met de meest belangrijke waarden vooraan, en leg de minder belangrijke waarden achteraan, op volgorde van belangrijkheid dus. Tip: maak een foto van je top 5 zodat je die altijd bij de hand hebt als geheugensteuntje.

Als je eenmaal weet wat je belangrijk vindt, kom je voor de belangrijkste vraag te staan:

“Hoe ga jij je kind leren wat belangrijk is?” Veel (nieuwe) ouders vragen zich dit af. Hoe kan ik er voor zorgen dat mijn kindje deze waarden ook leert of meeneemt? Het antwoord is simpel: door het voor te doen. Je kind leert niet door te vertellen wat voor jou of volgens jou belangrijk is, maar door jouw gedrag. Doordat je leeft volgens jouw waarden. 

Vooral jonge kinderen zijn heel goed in kopiëren van gedrag van volwassenen. Leren door te kopiëren is een belangrijk voor hun persoonlijke ontwikkeling. Hoe jonger een kindje is, hoe kleiner zijn of haar wereldje en hoe meer invloed jezelf als moeder hebt.

Bedenk hoe je de waarden die jij belangrijk vindt in je eigen gedrag kunt voordoen. Een voorbeeld: Als jij het belangrijk vindt dat je kind (zelf)vertrouwen ontwikkelt, helpt het als jij je kind het goede voorbeeld geeft door vertrouwen in je kind te hebben èn te vertrouwen in jezelf. 

Of neem behulpzaamheid als waarde. Als jij het belangrijk vindt dat je kind behulpzaam is, doe dit dan voor door zelf andere mensen te helpen en je kind te laten ervaren dat dit voor jezelf en de ander fijn is. Het gaat erom dat je zo goed mogelijk probeert te leven in overeenstemming met jouw of julie waarden. 

Je kind neemt niet alleen positief, maar ook ‘negatief’ gedrag over. We weten uit onderzoek dat kinderen (maar ook volwassenen) vaak zonder erover na te denken doen wat anderen ook doen. Dat geldt niet alleen voor positief gedrag, maar ook voor negatief gedrag. Als je wilt dat je kind positief gedrag leert, zorg er dan ook voor dat er zo weinig mogelijk negatief gedrag te kopiëren valt.

Je hoeft geen perfecte ouder te zijn om een goede ouder te zijn. De ene dag zal het makkelijker zijn om het goede voorbeeld te geven dan de andere. Dat herkennen we allemaal en is heel normaal.

Een waardevolle ontwikkeling van je kind begint bij jou. Kinderen kunnen heel goed kopiëren. Laten we zorgen dat ze een goed voorbeeld aan ons hebben. Durf te kiezen en praat erover met anderen die dierbaar zijn voor jou en je (toekomstige) kind. Misschien vind je dat een uitdaging of moeilijk vooruitzicht, maar we willen je gerust stellen, kinderen zijn gelukkig ook heel flexibel. Je krijgt eigenlijk iedere dag opnieuw weer de kans van ze om het (nog) beter te doen.

Als je meer van dit soort tips en verhalen over opvoeding wilt lezen, kijk dan eens bij onze toolkits van Het Begint Bij Mij.

kinderen_kopieren

Terug naar het overzicht...
Gratis beloningskaarten Gratis beloningskaarten Toolkits voor ouders Toolkits voor ouders Gratis dagritmekaarten Gratis dagritmekaarten Video's ouderschap Video's ouderschap Gratis aftelkalenders Gratis aftelkalenders Levensreisboeken en doe-boeken vluchtelingen Levensreisboeken en doe-boeken vluchtelingen Gratis diploma's Gratis diploma's Kleine beloningstips Kleine beloningstips Gratis pictogrammen Gratis pictogrammen Tools voor professionals Tools voor professionals Gratis schema's roosters Gratis schema's roosters Tegeltjeswijsheden Tegeltjeswijsheden Gratis onderwijskaarten Gratis onderwijskaarten Sinterklaas aftelkalenders Sinterklaas aftelkalenders
Deel deze website met andere opvoeders.

Wij bieden u alle opgroeikaarten gratis aan, want hoe meer kinderen, ouders en professionals blij worden én baat hebben van onze kaarten, hoe beter!

logo

Reactie van Nathalie

Wat een genot, het werkt voor onze drie jongens (8, 6 en 5 jaar) geweldig. Ze vinden het fijn om zelf op de kaart te kijken wat ze nog moeten doen.

Bekijk alle reacties
Tips  
Hoe ga je om met kinderen die elkaar duwen, schoppen, slaan, knijpen, bijten of uitschelden?
Hoe ga je om met kinderen die elkaar duwen, schoppen, slaan, knijpen, bijten of uitschelden als ze boos zijn?
Lees meer
Nieuws Meer nieuws
Positieve levenreisboeken voor jongeren - gratis download

“De ontwikkeling en de gratis verspreiding van deze zelfhulpboeken is onze manier om een steentje bij te dragen aan het vergroten van de veerkracht van mensen en kinderen in het bijzonder, die in kwetsbare omstandigheden leven. In dit boek kunnen zij later hun reiservaringen teruglezen en we hopen dat zij door deze boeken vertrouwen in de toekomst vinden!” Bij de lancering van het Mijn Grote Reisboek, het doe-boek voor kinderen uit Oekraïne, hoorden we van verschillende ouders, leerkrachten en organisaties dat er ook behoefte was aan een boek voor jongeren en ouders. Als Peer3 hebben we daarom besloten dit levensreisboek te maken, een levensreisboek dat verder gaat dan het opschrijven van je eigen reisverhaal. Een levensreisboek waarin jongeren op een positieve manier worden uitgedaagd om aan de slag te gaan met het vormgeven van hun eigen leven. Een levensreisboek dat perspectief biedt op een betere toekomst. De Nederlandse en Engelse versies zijn natuurlijk ook door jongeren uit andere landen te gebruiken. Omgaan met traumatische ervaringen Deze levensreisboeken passen bij onze missie om te werken aan een kansrijke toekomst voor alle kinderen. We weten uit onderzoek dat traumatische ervaringen in je jeugd een langdurig negatief effect kunnen hebben. Het is een van de sterkste voorspellers voor mentale problemen in de adolescentie. (uit publicatie Feiten en fabels over veerkracht en mentale problemen, LUMC 2022 ) Bekijk en downloaden de levensreisboeken voor jongeren en doe-boeken voor kinderen via deze link

Lees meer

Reactie van Mama van 3 dochters

Top website vind ik dit en ik raad hem aan iedereen aan.

Bekijk alle reacties
Onze website maakt gebruik van cookies.   SluitenClose Cookies Opgroeikaarten