logo

Bekijk de training 'Het Begint Bij Mij' als je op zoek bent naar een positief en succesvol programma voor ouders

logo_hbbm_rond_zonder.nl

OUDERTRAINING

Waardevolle opvoeding

3 december 2020

Wat vind je waardevol om je (toekomstige) kind te leren? Wat zijn belangrijke waarden voor jou en je partner? Met waarden bedoel ik bijvoorbeeld eerlijkheid, respect, behulpzaamheid, vertrouwen, humor, ambitie etc. Jouw waarden zeggen iets over wat jij belangrijk vindt in je leven en over manier waarop je met anderen omgaat.

Om erachter te komen welke waarden voor jou of jullie belangrijk zijn, kun je de volgende oefening doen. Leg een groot leeg vel papier op tafel en schrijf daar (samen) op wat je allemaal belangrijk vindt. Nadat je allerlei waarden hebt opgeschreven, knip je alle waarden uit en ga je ze in een rij leggen. Begin met de meest belangrijke waarden vooraan, en leg de minder belangrijke waarden achteraan, op volgorde van belangrijkheid dus. Tip: maak een foto van je top 5 zodat je die altijd bij de hand hebt als geheugensteuntje.

Als je eenmaal weet wat je belangrijk vindt, kom je voor de belangrijkste vraag te staan:

“Hoe ga jij je kind leren wat belangrijk is?” Veel (nieuwe) ouders vragen zich dit af. Hoe kan ik er voor zorgen dat mijn kindje deze waarden ook leert of meeneemt? Het antwoord is simpel: door het voor te doen. Je kind leert niet door te vertellen wat voor jou of volgens jou belangrijk is, maar door jouw gedrag. Doordat je leeft volgens jouw waarden. 

Vooral jonge kinderen zijn heel goed in kopiëren van gedrag van volwassenen. Leren door te kopiëren is een belangrijk voor hun persoonlijke ontwikkeling. Hoe jonger een kindje is, hoe kleiner zijn of haar wereldje en hoe meer invloed jezelf als moeder hebt.

Bedenk hoe je de waarden die jij belangrijk vindt in je eigen gedrag kunt voordoen. Een voorbeeld: Als jij het belangrijk vindt dat je kind (zelf)vertrouwen ontwikkelt, helpt het als jij je kind het goede voorbeeld geeft door vertrouwen in je kind te hebben èn te vertrouwen in jezelf. 

Of neem behulpzaamheid als waarde. Als jij het belangrijk vindt dat je kind behulpzaam is, doe dit dan voor door zelf andere mensen te helpen en je kind te laten ervaren dat dit voor jezelf en de ander fijn is. Het gaat erom dat je zo goed mogelijk probeert te leven in overeenstemming met jouw of julie waarden. 

Je kind neemt niet alleen positief, maar ook ‘negatief’ gedrag over. We weten uit onderzoek dat kinderen (maar ook volwassenen) vaak zonder erover na te denken doen wat anderen ook doen. Dat geldt niet alleen voor positief gedrag, maar ook voor negatief gedrag. Als je wilt dat je kind positief gedrag leert, zorg er dan ook voor dat er zo weinig mogelijk negatief gedrag te kopiëren valt.

Je hoeft geen perfecte ouder te zijn om een goede ouder te zijn. De ene dag zal het makkelijker zijn om het goede voorbeeld te geven dan de andere. Dat herkennen we allemaal en is heel normaal.

Een waardevolle ontwikkeling van je kind begint bij jou. Kinderen kunnen heel goed kopiëren. Laten we zorgen dat ze een goed voorbeeld aan ons hebben. Durf te kiezen en praat erover met anderen die dierbaar zijn voor jou en je (toekomstige) kind. Misschien vind je dat een uitdaging of moeilijk vooruitzicht, maar we willen je gerust stellen, kinderen zijn gelukkig ook heel flexibel. Je krijgt eigenlijk iedere dag opnieuw weer de kans van ze om het (nog) beter te doen.

Als je meer van dit soort tips en verhalen over opvoeding wilt lezen, kijk dan eens bij onze toolkits van Het Begint Bij Mij.

kinderen_kopieren

Terug naar het overzicht...
Doe boek Oekraïnse kinderen Doe boek Oekraïnse kinderen Gratis beloningskaarten Gratis beloningskaarten Tools speciaal voor ouders Tools speciaal voor ouders Gratis dagritmekaarten Gratis dagritmekaarten Gratis aftelkalenders Gratis aftelkalenders Gratis diploma's Gratis diploma's Gratis pictogrammen Gratis pictogrammen Gratis schema's roosters Gratis schema's roosters Tegeltjeswijsheden Tegeltjeswijsheden Video's Het Begint Bij Mij Video's Het Begint Bij Mij Kleine beloningstips Kleine beloningstips Gratis onderwijskaarten Gratis onderwijskaarten Sinterklaas aftelkalenders en schoenkalenders gratis Sinterklaas aftelkalenders en schoenkalenders gratis
Deel deze website met andere opvoeders.

Wij bieden u alle opgroeikaarten gratis aan, want hoe meer kinderen, ouders en professionals blij worden én baat hebben van onze kaarten, hoe beter!

logo

Reactie van Jessica

Ik ben super tevreden met deze site, het helpt ons zoontje van bijna 3 jaar om eindelijk proper te zijn!! echt super bedankt

Bekijk alle reacties
Tips  
Hoe krijgt je kind tijdsbesef?
Hoe krijgt je kind tijdsbesef? Belangrijk om te beseffen is dat kinderen vanaf 5 jaar tijdsbegrippen als vandaag, morgen, gisteren, straks, nu, binnenkort of zojuist leren toepassen. Vanaf 6 kunnen de meeste kinderen dagdelen (morgen, middag, avond), dagen van de week, seizoenen, maanden en jaren in de juiste volgorde noemen. Ook het klokkijken komt nu op gang.
Lees meer
Nieuws Meer nieuws
Doe-boek voor gevluchte kinderen uit Oekraïne

Vanaf vandaag is er voor deze kinderen het Mylifejourneybook: een doe-boek waarin kinderen hun ervaring over de reis kunnen opschrijven, maar ook hun herinneringen aan Oekraïne en hun hoop voor de toekomst. Het boek is voor iedereen in 3 talen gratis te downloaden.

Lees meer

Reactie van Valerie

Net bedacht hoe we een beloningssysteem kunnen gaan gebruiken. Hier staan zeker goede tussen om mee aan de slag te gaan. 

Bekijk alle reacties

Vriend worden van opgroeikaarten
  Lees meer
Onze website maakt gebruik van cookies.   SluitenClose Cookies Opgroeikaarten