Een peuter die weinig slaap nodig heeft

OpvoedkaartVorige week schreef ik dat ik ging nadenken hoe we moesten omgaan met onze dochter die weinig slaap nodig heeft. Tot 20:30 kwam ze om het kwartier naar beneden en slapen deed ze pas om 21:00. “Kwam” schrijf ik inderdaad, want het gaat een beetje beter. Ze slaapt nog steeds pas rond 21:00, maar ze roept niet meer continu en komt bijna niet meer naar beneden. Hoe hebben we dat aangepakt? We zijn begonnen met een beloningskaart op te hangen, omdat zij dat graag wilde. Ze had ze op mijn computer gezien en was helemaal enthousiast. Die beloningskaart is echter nog steeds niet gebruikt. We hebben toen wel samen afspraken gemaakt: Je mag rustig op je kamer spelen, kleuren of lezen. Als je wat wilt drinken, pak je het zelf in de badkamer. Als je gepoept hebt in je luier mag je ons roepen.

Ze roept nu wel als ze wil drinken, maar gaat het daarna wel zelf pakken. Soms vraagt ze nog een papiertje of andere kleurtjes, maar over het algemeen is het wel een stuk rustiger voor ons geworden. Om het voor haar nog duidelijker te maken, ga ik misschien de regels met pictogrammen op een dagritmekaart zetten. Alles onthouden is denk ik nog best lastig voor een peuter. 

Gisteren riep ze: “ik wil drinken” Ik zeg terug:”Pak maar zelf, in de badkamer staat een beker water” Zij:”Oké dan, mama” Klonk heel schattig uit zo’n jong ding!

 

Opvoeding-Dagritmekaarten-Opvoedkaarten-Beloningskaarten-Aftelkalenders-Hanne

This entry was posted in DAGBOEK and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.