Doorbreken van de negatieve spiraal…

Herkennen jullie dat? Zo’n dag waarop je alleen maar aan het mopperen bent op je kinderen? En die zijn die dag extra irritant, luisteren niet goed en er gaat van alles mis.. Ondertussen kom je zelf niet toe aan wat je eigenlijk had willen doen die dag en daar wordt het zeker niet beter van!

Hoe doorbreek je de negatieve spiraal op zo’n dag? Voorwaarde is dat je zelf herkent dat je in een negatieve spiraal zit met je kinderen, uit ervaring weet ik dat dat op zo’n moment niet altijd makkelijk is! Ik ga hier geen kant en klare oplossingen geven want geen situatie, kind en ouder is hetzelfde. Er is niet maar één goede oplossing. Wel geef ik voorbeelden van wat ik zelf doe, misschien kun je daar inspiratie uithalen.

Veranderen van omgeving, dus niet meer binnen blijven, maar de boel de boel laten en een activiteit buiten doen. Het werkt het beste als je met de kinderen meedoet. Iets wat zij heel leuk vinden, zoals voetbal, pakkertje, speeltuin, wandelen… Als ik mijn aandacht focus op dat moment en niet meer denk aan wat ik eigenlijk allemaal nog wil doen die dag krijg ik vaak vanzelf plezier en goede zin. Voor mijn kinderen werkt dat ook zo, eenmaal binnen zijn ze een stuk rustiger en heb ik ineens wel tijd om mijn eigen dingen te doen…

Iets onverwachts/geks doen, bijvoorbeeld zeggen dat 5 minuten lang mogen boeren zo hard als ze kunnen, kliederen met eten, lekker stoeien en kietelen. Meestal zeg ik daarna, zo en nu stop ik met mopperen en maken we er samen een leuke dag van oké?

De eerder genoemde wisseltruc van je eigen kinderen met vriendjes kan ook prima werken.

Dit zijn de dingen die ik zelf toepas. Ik kan me voorstellen dat je dit niet echt herkenbaar vindt als je oudere kinderen hebt. Toch denk ik dat bij pubers verandering van omgeving en iets onverwachts doen ook kan werken. Daarnaast is het voor een puber volgens mij fijn als hij/zij de volle aandacht krijgt en je je als ouder echt verdiept en verplaatst in wat je kind wil doen en wat er in hem/haar omgaat. Dit kan op een speelse manier door te zeggen, als ik jou was dan zou ik nu, dat doen of denken… Wat denk jij nu?

This entry was posted in DAGBOEK and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.