Hoe kies ik uit al die verschillende theorieën over opvoeding??

Waarom denkt iedereen anders over wat goed is voor een kind? Er zijn veel verschillende visies en theorieën die zeggen hoe je een kind moet opvoeden. Ik weet niet hoe het met andere opvoeders zit, maar ik word er weleens onzeker van. Daarom wil ik met jullie delen hoe ik zorg dat ik overzicht houd.

In grote lijnen zijn er 4 opvoedingsdoelen die alle ouders belangrijk vinden namelijk:

  1. Conformisme ofwel respect hebben voor ouderen, goede manieren hebben en je ouders gehoorzamen.
  2. Autonomie ofwel verantwoordelijkheidsgevoel hebben, zelfstandig oordelen en willen weten waarom dingen gebeuren.
  3. Sociaal gevoel ofwel verdraagzaam zijn, rekening houden met anderen en behulpzaam zijn.
  4. Prestatiegerichtheid ofwel het hebben van goede schoolresultaten,  ijverig en ambitieus zijn, slim zijn.

Als je de verschillende visies op opvoeding bekijkt zul je zien dat ze de nadruk leggen op een of meerdere van de bovenstaande doelen. Persoonlijk vind ik alle vier de doelen belangrijk en afhankelijk van de situatie reageer ik (meestal onbewust) met het ene of het andere doel in mijn achterhoofd. Voor een goede ontwikkeling van kinderen is een mix van deze doelen volgens mij nodig. Eigenlijk net zoals je om gezond te blijven afwisselend moet eten uit de schijf van 5.

Kinderen zullen gedurende hun leven leren in welke situaties ze kritisch moeten zijn en initiatief mogen nemen  en wanneer ze gewoon horen te luisteren of iets voor een ander over moeten hebben.

Ik zoek zelf ook iedere keer weer naar het juiste evenwicht tussen mijn eigen mening en mijn eigen belang enerzijds en het belang van een ander of de maatschappij anderzijds. Door bewust te zijn van je keuzes en de gevolgen van je keuze voor je omgeving en jezelf wordt het gemakkelijker om een keuze te maken waar je in gelooft en achter staat.

This entry was posted in DAGBOEK, TIPS and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.