Je kind “dwingen” om te drinken, doe je dat wel of niet?

“Je kind dwingen om te drinken dat doe ik niet” hoorde ik van iemand. Dan heb je geen respect voor de mening van je kind.  Ik ben hierover gaan nadenken. Ik vind het belangrijk dat mijn kind voldoende drinkt en in dit geval is de mening van mijn kind toch ondergeschikt omdat een kind dat zelf nog niet snapt?

Na hier een tijdje over nagedacht te hebben realiseerde ik dat er grote opvoedidealen een rol spelen bij deze simpele opmerking. Idealen als: Mijn kind kan zelfstandig dingen beslissen. Mijn kind moet leren luisteren naar volwassenen. Mijn kind moet zich aan de regels houden. De mening van mijn kind is belangrijk en moet gewaardeerd worden.

Het is aan jou als opvoeder om te bepalen wat je jouw kind leert. Waarschijnlijk is het ook de ene keer zus en de andere keer zo. En is dat dan verkeerd? Is het het beste om alleen maar na te streven dat je kind zelfvertrouwen heeft? Of is het in sommige situaties beter om je gewoon aan de regels te houden? Kan het ook tegelijk?

Mijn manier is meestal uitleggen waarom het belangrijk is en samen afspraken maken waar je je aan moet houden. Zo leren ze dat zowel hun mening en als die van mij belangrijk is. “Wil je je beker leegdrinken, want ik vind het belangrijk dat je genoeg drinkt. Als je niet genoeg drinkt kan je namelijk ziek worden. Snap je dat? Wil jij ziek worden? Nee, zullen we dan samen afspreken dat we altijd onze beker leegdrinken, mama ook ja.” Maar soms ben ik minder geduldig en zeg ik: “Drink je beker nu op, anders mag je niet van tafel” Vast niet heel zinvol voor de lange termijn, maar wel gemakkelijker op dat moment!

This entry was posted in DAGBOEK and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.