Kinderboekenweek

Hoe merken kinderen dat het Kinderboekenweek is en dat het thema Helden is?

Op de school van onze kinderen werd een heel grappig en interactief toneelspel opgevoerd door de leerkrachten. De groepen kregen nieuwe boeken over helden. Die boeken zijn kennelijk voorgelezen in de klas, want ’s avonds op televisie werd een boek voorgelezen dat mijn zoontje meteen herkende. Het ging over een boef die vrienden kreeg omdat hij hun niet kon laten schrikken. Alleen de vos kon hij bang maken omdat hij toen voor zijn nieuwe vriendje op wilde komen. De boodschap van zowel het toneelstuk als het boek lijken te zijn dat je niet als held of boef wordt geboren, maar dat je pas een boef of held wordt door je gedrag. Dat is in ieder geval bij ons thuis door het thema geleerd.

’s Middags stelde ik voor om naar de bibliotheek te gaan, een groot JAAA was het antwoord. Onze kinderen vinden het altijd een geweldig uitstapje. Bij de bibliotheek herkende ze meteen de posters van helden, “die hebben we ook op school mama”. Een half uur boeken uitzoeken leverde een hoop grappige en educatieve momenten op. We hebben bijvoorbeeld in boeken kunnen zien hoe kinderen worden gemaakt, hoe slakkeneieren eruit zien en hoe de poep van verschillende dieren eruit ziet.

’s Avonds moest natuurlijk voorgelezen worden uit de boeken. Ook in deze boeken zat weer een boodschap. De ene was het maakt niet uit waar je woont, als je je er maar thuis voelt. En de andere is een van Dale voor kinderen waarin je met een verhaal leert dat woorden meerdere betekenissen kunnen hebben. Zo leuk bedacht!!

Als ik zo terugkijk op de eerste dag van de kinderboekenweek, dan hebben ze echt veel geleerd op één dag. Terwijl zij geen moment alleen maar (saai) hebben moeten luisteren, ze hebben echt zelf het verhaal en de boodschap kunnen beleven. Dat vind ik nou zo mooi aan boeken, verhalen raken je kind en zo praat je gemakkelijk over allerlei onderwerpen. En we vinden het allemaal nog leuk ook!!

 

This entry was posted in DAGBOEK and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Kinderboekenweek

  1. sofie says:

    Inderdaad, onze kinderen vinden het heerlijk om boekjes te mogen uitzoeken in de bibliotheek. Eenmaal thuis duiken ze er meteen in en zijn zo een tijdje zoet :)