Nu ligt er weer een beker melk op de grond!!

Een week nadat ik het bericht over “het pak melk op de grond en wat nu?” heb geschreven gebeurt iets soortgelijks, maar mijn reactie is heel anders. Mijn dochter van 3 jaar heeft een halfvolle plastic beker karnemelk. Ze heeft haar ontbijt al op, de korsten ook na wat aandringen van mij. Nu moet ze alleen even een paar slokken drinken voordat ze van tafel mag, maar daar heeft ze geen zin in. Ik ben zeker 10 minuten tegen haar aan het mopperen dat ze nou toch echt moet drinken en moet oppassen dat de beker niet op de grond valt. Ondertussen speelt zij een beetje met haar beker, maar drinken ho maar. Ik begin al aardig geïrriteerd te raken en je raad het al: ze laat de beker per ongeluk vallen. Ik reageer boos:”Ik had het je toch gezegd! Ga het zelf maar schoonmaken!” Dat doet ze ook braaf, maar dat schiet natuurlijk niet echt op, dus daarna neem ik het van haar over. Dan wil ze weg, zonder dat ze melk heeft gedronken… Ik geef haar een andere beker met karnemelk en die drinkt ze dan gelukkig wel zonder mopperen op. Zij zegt sorry (ze weet dat dat moet, maar of ze snapt wat ze zegt??) en gaat van tafel.

En nu de analyse van mijn reactie: “Hoe komt het dat ik nu wel zo boos ben?” Dat ligt natuurlijk aan haar getreuzel en mijn geïrriteerdheid daarover. “Had ik het kunnen voorkomen? Of is het gewoon haar schuld?” Toen ik begon met dit bericht dacht ik dat zij gewoon had moeten luisteren, dan was het ook niet gebeurd. Het is de zoveelste keer al dat dit gebeurt, dus zij is gewoon een onhandige treuzelaar… Gaandeweg het schrijven van dit bericht kreeg ik ineens het heldere inzicht dat ze misschien wel altijd treuzelt met haar korsten en de melk omdat ze dan (negatieve) aandacht krijgt. Dus het ligt toch ook aan mezelf. Daar ga ik maar eens op letten, negeren van haar getreuzel en aandacht aan positief eetgedrag geven. Wie weet hoeveel omgevallen bekers dat scheelt!!

Hanne Janssen-Peerenboom

This entry was posted in DAGBOEK and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Nu ligt er weer een beker melk op de grond!!

 1. Dunja says:

  Hoi Hanne,

  Leuk om jou blog zo een beetje te lezen.
  Vooral de herkenbaarheid dat het er niet alleen bij ons thuis zo aan toe gaat.

  Het bovenstaande verhaaltje deed mij denken aan het verhaal wat ik een paar dagen geleden las op http://www.omdenken.nl/praktijk/casusarchief/505
  Nu gaat het hier dan wel over een hond en wil ik jou kids niet met honden vergelijken, maar toch zat er wel een overeenkomst in.

  Groetjes Dunja

  • admin says:

   Hoi Dunja,
   Die herkenbaarheid, daar gaat het mij vooral om. Ik hoop dat ouders die mijn berichten lezen daarna hun eigen opvoeding ook een beetje van een afstand kunnen bekijken en kunnen denken: “Ach ja dat hoort er dus gewoon bij. Ik ben niet de enige. Het zijn gewoon kinderen, die doen dat dus allemaal” Dat stelt je toch een beetje gerust… Als het je lukt om dingen te relativeren is het ook gemakkelijker om ermee om te gaan merk ik zelf. Ik hoop dat ik dat aan andere ouders kan meegeven.
   En die omdenker is echt de moeite waard om te lezen!!
   Groeten Hanne