De top tien van positieve opvoedtips:
Tip 1: Maak tijd voor je kind
Als je kind je iets wil laten zien, stop dan even waar je mee bezig bent en geef je kind aandacht. Dit hoeft niet veel tijd te kosten, vaak is een minuutje al voldoende. Zo ontstaan korte momenten waarin je samen even iets leuks doet.
Tip 2: Geef je kind een knuffel
Meestal vinden kinderen het fijn om geknuffeld te worden of je hand vast te houden. Voor jezelf kan dit ook een rustmoment zijn. Een knuffel is een goede manier om te laten merken dat je van je kind houdt.
Tip 3: Praat met je kind
Praat met je kind over dingen waar het in geïnteresseerd is, over wat je kind die dag gedaan heeft en vertel ook wat je zelf die dag hebt meegemaakt; bijvoorbeeld tijdens het eten. Maar vraag ook even tussendoor tijdens het tekenen of knutselen aan je kind wat hij of zij aan het maken is.
Tip 4: Geef je kind een complimentje
Als je kind iets doet waar je enthousiast over bent, geef dan een gericht complimentje. Bijvoorbeeld bij een kind dat moeite heeft met opruimen: ‘Wat goed dat je de kleurpotloden hebt opgeruimd.’ Dat stimuleert je kind om het gedrag vaker te laten zien.
Tip 5: Vervelen kun je voorkomen
Het ligt voor de hand dat kinderen vervelend zijn als ze niks te doen hebben. Zorg voor genoeg materiaal voor activiteiten binnen en buiten, zoals brooddeeg, kleurpotloden en kleurboeken, kartonnen dozen, verkleedpartijen of een speeltent. Materialen hoeven geen geld te kosten; kinderen kunnen zich heel goed vermaken met oude lappen, papier en ander restmateriaal.
Tip 6: Een goed voorbeeld doet goed volgen
Leer je kind nieuwe vaardigheden door ze eerst voor te doen en je kind daarna de kans te geven om het zelf te doen. Praat bijvoorbeeld thuis op een beleefde manier met elkaar door ‘alsjeblieft’ en ‘dankjewel’ te zeggen, en stimuleer zo je kind om ook netjes te praten. Als dit goed gaat, kun je hiervoor een complimentje geven.
Tip 7: Maak duidelijke afspraken
Maak duidelijke afspraken over wat je wel en niet van je kind accepteert. Het werkt goed om regels positief te formuleren. ‘Niet met de bal in huis spelen’ wordt bijvoorbeeld ‘met de bal spelen we buiten’. Neem de tijd om met het hele gezin te praten over de regels die in huis gelden en maak je kind ook duidelijk wat de consequentie is als regels overtreden worden.
Tip 8: Gaat het toch mis? Probeer rustig te blijven
Als kinderen ongehoorzaam of stout zijn, probeer dan rustig te blijven en geef een duidelijke instructie. Zeg dat het afgelopen moet zijn en vertel daarbij ook wat je wel wilt, bijvoorbeeld: ‘Hou op met ruziemaken en ga samen spelen.’ Geef een complimentje als ze dat ook doen. Als ze toch doorgaan, kun je een consequentie geven die past bij het gedrag en de situatie, bijvoorbeeld door even het speelgoed weg te leggen waarover ze ruziemaken.
Tip 9: Perfecte ouders en kinderen bestaan niet
Wees realistisch in de verwachtingen die je hebt. Alle kinderen zijn van tijd tot tijd ongehoorzaam of stout. Als ouder is het niet altijd makkelijk om hiermee om te gaan en dat mag. Ouderschap is een leerproces, met steeds weer nieuwe uitdagingen. De perfecte ouder proberen te zijn leidt alleen maar tot frustraties en teleurstellingen.
Tip 10: Zorg goed voor jezelf
Zorg ook goed voor jezelf. Het is moeilijk om een rustige en ontspannen ouder te zijn als je onvoldoende tot rust komt, te gespannen bent of je zorgen maakt. Probeer elke week genoeg tijd vrij te maken om je te ontspannen of dingen te doen die je leuk vindt. Jezelf de tijd gunnen om een half uur je favoriete tijdschrift of krant te lezen doet al goed!
Triple P: positief opvoedprogramma
Deze tien tips zijn afkomstig van Triple P, wat staat voor ‘Positief Pedagogisch Programma’. De methode Triple P biedt ouders en andere opvoeders informatie en advies bij veelvoorkomende opvoedingsvragen en -problemen. Voor meer informatie: www.positiefopvoeden.nl (voor ouders) en www.triplep-nederland.nl (voor professionals).
via Week van de Opvoeding – Tien tips voor positief opvoeden.