Positief opvoeden

Positief opvoeden kent de volgende uitgangspunten:

  • Kinderen een veilige en stimulerende omgeving bieden. Kinderen die lekker spelen, vervelen zich niet en lopen minder kans gedragsproblemen te ontwikkelen. En wanneer je huis veilig is ingericht, hoef je minder te verbieden.
  • Kinderen laten leren door positieve ondersteuning. Positieve aandacht en aanmoediging door het geven van een complimentje motiveert een kind om nieuwe dingen te leren en zich te ontwikkelen. Als je kind uit zichzelf naar je toekomt en iets vraagt, stop waar je mee bezig bent en neem even de tijd.
  • Een aansprekende discipline hanteren.Heldere instructies geven en snel reageren is belangrijk wanneer een kind zich niet goed gedraagt.
  • Realistische verwachtingen hebben. Ieder kind is uniek en ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Een kind hoeft niet perfect te zijn; ieder kind maakt fouten en doet dat meestal niet met opzet.
  • Goed voor jezelf zorgen. Ouders mogen tijd voor zichzelf nemen en iets leuks doen voor zichzelf, zoals sporten of een middag met vrienden doorbrengen. Ouders die zich goed voelen hebben meer energie voor hun kinderen.
Meer hierover kunt u lezen op de site positiefopvoeden.
Als jeugdverpleegkundige ben ik geschoold in deze opvoedingsmethodiek. Het spreekt mij als moeder erg aan, maar ik merk dat het niet altijd makkelijk is om het toe te passen. Ik zal mijn eigen opvoedingsmethode af en toe afzetten tegen deze theorie. Gewoon om te kijken of de praktijk klopt met theorie. Kom geregeld langs op deze site als u hier meer over wilt lezen.
This entry was posted in TIPS and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.