Er zijn verschillende signalen waaraan een ouder kan merken dat een kind eraan toe is om zindelijk te worden. Zo worden in het zeer informatieve boekje ‘Uit de luiers’ van het NIZW (2003) de volgende signalen genoemd:
- het kind heeft steeds vaker een droge luier;
- het is zichtbaar dat het kind merkt dat hij plast of poept;
- het kind toont interesse voor wat er uit het eigen lichaam komt;
- het kind begint zelf aan de luier te trekken om hem af te doen.
Als een ouder deze tekenen opmerkt, kan langzaamaan begonnen worden met de zindelijkheidstraining.
via Ouders Online – Opvoeding en gedrag – Alles over zindelijkheid.
De laatste jaren worden de meeste kinderen steeds later zindelijk, terwijl kinderen nog altijd met 1,5 jaar uit de luiers kunnen zijn. Wel is het zo dat er steeds minder bekend is over hoe een kindje op jonge leeftijd geholpen kan worden zindelijk te zijn. Zelf ben ik moeder van vijf kinderen en zwanger van mijn zesde. Mijn kinderen waren allemaal met 1,5 dag en nacht zindelijk. Zowel mijn kinderen als ik hebben veel plezier beleefd aan de potjessessies. Mijn ervaringen heb ik opgeschreven op mijn website: http://www.spelendzindelijk.nl
Ik begrijp dat je kinderen kunt stimuleren om eerder zindelijk te worden. Als dat spelenderwijs kan is dat helemaal fijn. Dus laat zoveel mogelijk ouders van je ervaringen en tips profiteren!
Ik wil hier wel een kanttekening plaatsen: De verwachting wekken dat alle kinderen met anderhalf jaar zindelijk kunnen zijn is niet realistisch. Soms zijn er erfelijke factoren of andere omstandigheden waardoor het niet lukt om zindelijk te worden. Zeker het ’s nachts zindelijk worden is voor sommige kinderen heel moeilijk. Er rust al een taboe op bedplassen en voor die ouders van bedplassers en de kinderen zelf is het frustrerend om te lezen dat het heel gemakkelijk is om zindelijk te worden. Er zijn families waar bedplassen veel vaker voorkomt en kinderen pas met 7 jaar of nog later stoppen met bedplassen.
Als je echt alles hebt geprobeerd, maar je kind van 7 jaar is nog niet zindelijk ’s nachts dan raad ik je aan om hulp te zoeken. Tegenwoordig zijn er gelukkig veel GGD-en en ziekenhuizen die droog-bed-trainingen geven. Zij zullen ook eerst uitsluiten of er een medische oorzaak is voor het bedplassen. Er zijn zelfs medicijnen die helpen bij het droog blijven ’s nachts. Met deze medicijnen wordt het voor je kind makkelijker om mee te doen met logeerpartijtjes en (school)kamp.