Tips voor goede beloningen

Het uitkiezen en plakken van een sticker of het zetten van een kruisje is voor sommige kinderen al voldoende beloning. Eigenlijk is de beste beloning de trots die je kind voelt omdat het gelukt is om iets te veranderen en vol te houden. Je kind zal vooral trots zijn als het gedrag betreft dat hij/zij zelf graag wil leren.

Wanneer uw kind bij een volle kaart of een bepaald aantal punten een beloning heeft verdiend denk dan aan een leuke activiteit, zoals fietsen met het hele gezin, iets leuks doen met papa of mama, samen een taart bakken of gaan picknicken. Dit werkt vaak heel goed. Ook kleine verwennerijen, zoals grabbelen in een doos met hebbedingetjes, een DVD kijken (in de “ouderslaapkamer”), het avondeten kiezen, iets langer opblijven of extra lang voorlezen, zijn effectief. Bij oudere kinderen kun je samen overleggen wat een goede beloning is.

Persoonlijk kies ik ook vaak voor beloningen die ik anders ook wel gegeven zou hebben, bijvoorbeeld nieuwe onderbroeken als het plassen op de wc lukt. Of samen naar de winkel om een verfkleur uit te kiezen en een muurtje te verven, als je toch al van plan was om de kinderkamer op te knappen. In samenwerking met Studio Hipp heb ik een beloningsarmband met tekst of met bedels bedacht. De armband is een blijvende herinnering aan het aangeleerde gedrag.

Spelletjes en extra voorleesverhaaltjes zijn voorbeelden van sociale (niet materiële) beloningen, in de vorm van aandacht. Dat soort beloningen werkt aantoonbaar beter dan materiële beloningen (in de vorm van cadeaus), wanneer je een gedragsverandering nastreeft.

Geef liever geen lekkers omdat je je kind dan aanleert om zichzelf te belonen met eten, hetgeen ongezond eten en overgewicht tot gevolg kan hebben.

Lees meer in deze informatieve folder over straffen en belonen.

This entry was posted in TIPS and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.