Kinderen belonen, is dat nou goed of niet?

Vandaag las ik op twitter een reactie van een moeder die zei dat zij nooit straf en beloning gebruikt. Dit zette mij aan het denken, ik als eigenaar van een website met beloningskaarten. Wat is eigenlijk een beloning? Noem je een kruisje zetten op een kaart, een knuffel of compliment al een beloning, of noem je alleen een kadootje een beloning? Ik kan me voorstellen dat je geen voorstander bent van het geven van kadootjes aan je kind. Zelf vind ik er echter wel wat voor te zeggen om een kind te stimuleren tot gewenst gedrag door een beloning in het vooruitzicht te stellen. Natuurlijk moet de beloning in verhouding zijn en bij voorkeur is het een sociale beloner in de vorm van aandacht. Het is ook belangrijk dat je kind zelf gemotiveerd is om zijn gedrag aan te passen. Bij sommige kinderen werkt dat echter niet en kan de beloning net helpen om de gedragsverandering door te zetten. En als je eenmaal nieuw gedrag hebt aangeleerd kun je dit misschien volhouden… Het blijft als ouder zoeken naar de passende stimulans, ieder kind iedere situatie en iedere ouder is nou eenmaal uniek. Wat bij de een werkt, werkt bij de ander helemaal niet. Tsja, dat hoort nou eenmaal bij opvoeden!!

This entry was posted in TIPS and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Kinderen belonen, is dat nou goed of niet?

  1. Allard van Haaften says:

    Als iemand nooit boos is of beloond dan vraag ik me af hoe “menselijk” deze persoon zelf is. Lijkt me persoonlijk niet zo heel gezellig als er geen enkel verschil is in reactie van een ouder nadat een kind iets goed of fout heeft gedaan.

    • Hanne says:

      Ik heb de indruk dat goed of fout dan niet echt bestaat, je kind is uniek zoals die is en dat is goed… Ik snap ook niet echt hoe dat er in de praktijk werkt.