Uitspraken die je liever niet hoort … Grof taalgebruik wat doe je eraan?

Sinds de jongens naar school gaan komen ze regelmatig thuis met uitspraken die ik niet kan waarderen. Ondanks dat ik het verschrikkelijke woorden vind benoem ik er hier toch een aantal. Dit verduidelijkt naar mijn mening waar het over gaat en hoe je ermee om kan gaan.

Dit zijn voorbeelden van woorden waar mijn 5 jarige zoon mee thuis komt: “Ik haat dat”, ‘kut’, ‘stommerd’, ‘mongool’, gelukkig zeggen ze meestal ‘mango’ want zo klinkt het in het Brabants…

Om me heen hoor ik ook andere kinderen zulke taal gebruiken. Het lijkt wel normaler geworden dat je die woorden gebruikt. Persoonlijk ben ik echt tegen het gebruik van woorden die anderen kwetsen, vieze woorden en vloeken. Het is onnodig om deze woorden te gebruiken, je doet er anderen verdriet mee en het komt grof over.

Mijn aanpak is om consequent als ik een uitspraak hoor die ik niet wil horen, vraag of ze weten wat ze zeggen. Meestal weten ze dat niet. Als ze het niet weten probeer ik het uit te leggen. Daarna vraag ik wat de reden is om dit woord te gebruiken. Meestal volgt er een antwoord als: “Maar die zegt dat ook altijd!” Ik probeer ze te vertellen dat sommige woorden zoals mongool, kanker of homo echt kwetsend zijn voor mensen. Het zijn geen scheldwoorden, maar gewone woorden zoals blond haar, jongen, meisje. En dat zoals er ook geen reden is om “blond haar” te roepen er ook geen reden is om “homo” te roepen.

“Ik haat … ” Dat vind ik een lastige om aan mijn kinderen uit te leggen. Ze weten ondertussen wel dat ze dat woord niet mogen gebruiken omdat ik het een rotwoord vind. Ik probeer ze duidelijk te maken dat ze niet een persoon haten, maar wel iets dat iemand doet vervelend kunnen vinden. Dat mogen ze dan wel zeggen. Om dezelfde reden mogen ze geen stommerd of sukkel zeggen van mij. Ze mogen zeggen wat ze stom vinden op dat moment.

Het vergt een hoop discipline, maar ik ben er wel van overtuigd dat als je dit van jongs af aan doet, kinderen opgroeien met minder vooroordelen en meningen over anderen. Op mijn lijst van opvoedingsdoelen scoren sociale vaardigheden en rekening houden met anderen hoog, daarom voed ik mijn kinderen zo op.

P.s. Als iemand nog een goede tip heeft hoe je haten kan uitleggen aan een 5 jarige hoor ik het graag!

This entry was posted in DAGBOEK and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.